Templates Won’t Open in PowerPoint 2010

This post addresses a bug some people are having with PowerPoint 2010 and presentation files and templates which have been downloaded from the Internet.

Behavior:

A .PPT or .PPTX file downloaded from the Internet will not open up in PowerPoint 2010.  PowerPoint 2010 gives the error: “PowerPoint found a problem with content”

This error occurs because some browsers flag a file downloaded from the Internet as potentially dangerous and set a security block on it.  In some cases, PowerPoint 2010 does not know how to handle the security block.

If this is affecting you , the good news is there is an easy work around.  After you have downloaded the file, follow these quick steps.

1.Find the icon for the downloaded file, right click on it and choose “Properties” from the menu that appears.

Right-click on PowerPoint file and choose Properties

2. In the Properties Dialog Box that appears, look at the bottom of the window to see if there is a security block present.  Click “Unblock” and then Apply.

Click Unblock to remove the security block

3. Open the file in PowerPoint 2010 and enjoy!

From what I can tell this affects only some PowerPoint 2010 users, and I would think that the bug will be fixed in a future update for PowerPoint 2010.  A special thanks to PresenterMedia member Jason N. for bringing this to our attention.

Download animated templates for PowerPoint 2010.

Tags: , , ,

5 Responses to “Templates Won’t Open in PowerPoint 2010”

  1. chago says:

    this is happening to me with powerpoint 2010 and google chrome v9. very frustrating, i almost unistalled the whole office suite.

  2. Maria das Graças de Araújo says:

    I can´t open my slides in Power Point 2010 and I followed these recomendations, but it´s not ok. I need help.

    • Art Holden says:

      Hello Maria, I am not certain what is happening for you. Does PowerPoint give you any error message when you are opening the files?

      Art Holden
      PresenterMedia

  3. Aby says:

    Hello, I am having the same problem even after following these instructions. please help

Leave a Reply